УПАТСТВО ЗА ШЕЌЕРНА БОЛЕСТ ДИЈАБЕТ 1 и ДИЈАБЕТ 2

 

ШЕЌЕРНА БОЛЕСТ ДИЈАБЕТ—1, ДИЈАБЕТ—2

 

Шеќерната болест е болест на современиот свет. Шеќерната болест е последица на современото живење, пропратена со секојдневни стресни ситуаци и нервози, неправилна исхрана, брза и неквалитетна исхрана полна со адитиви и конзерванси и хемикалии. Проблемот е во бета клетките на главата на панкреасот, кои лачат или премалку или премногу инсулин. Кај дијабет -1 (кој може да се има до 35 годишна возраст) има изумреност на бета клетките, кој не регенерираат, али со правилна исхрана и чаевите можно е да се створат нови клетки, затоа што панкреасот расте до 25 -30 годишна возраст.

(DIABETES) ДИЈАБЕТ УПАТСТВО

У П А Т С Т В О - Резултатите со овој начин на однесување и примена на терапијата ги имате после првите 14 дена.

На 14 дена се прават контроли и се следи состојбата и решавањето на заболувањето. За Диабетес третамнот може да трае и 42 дена во зависност од дијагнозата бројот на шеќерни, единици и приемот на инсулински единици.

Лекување на ДИЈАБЕТЕС со помош на Терапијата со лековити тревки, чаеви, чајни мешавини и Режим на исхрана по методите на Алтернативната медицина(треварство)

 

1. ДИЈАБЕТЕС, ДИЈАБЕТ (диабет, Diabetes)

 

е вообичаен израз кој се однесува на повеќе биохемиски пореметувања во организмот кој не е во состојба да ги искорости јаглените хидрати, шеќерот и скробот, кои се внесени во организмот преку исхраната и хранливите производи. Како резултат на тоа, нивото на шеќерот расте во крвта над нормалата и може да доведе и до други сериозни пореметувања на други органи како што се срцевата работа, инфаркти и изливи на мозокот, заболувања на бубрезите, болести на очите и видот, заболување , мозочни изливи, слепило, леукемичжни заболувања и слично.

Симптомите на дијабетисот и најраните знаци на негово постоење , како предупредување се: зачестени мокрења, станување ноќе на мокрење, постојана жед за течности и нејзино зачестени пиење, губење на тежината без посебни други причини, потнеење, малаксалости во поизразена форма, депресивни состојби и слично.

Најчесто постојат два видови на дијабетес: ТИП 1 Дијабет (type 1 Diabetes) (јувенилни дијабетес-зависен) и ТИП 2 Дијабетес (type II Diabetes) , познат како дијабетес на возрасните. Дијабетес ТИП 1 , најчесто ги погаѓа децата и се развива до 30 или 35 година а е предизвикан од неспособноста на ПАНКРЕАСОТ да произведува доволно ХОРМОН - ИНСУЛИН, кој е потребен за разградување на јагленохидрати, скробот и шеќерот. Независно од причинителите, во овој случај има трајни оштетувања на бета клетките во главата на панкреасот и нема можност за произведување на инсулин. Овој вид се смета за потешко решлив по методите на алтернативата и повеќе време треба за неговото решение а може и да не се успее во неговото решавање но може да се одржува и да се контролира како процес како и да се ублажи како пореметување.

 

2. ДИЈАБЕТЕС ТИП 2

 

е поинаков за разлика од првиот вид, овде се произведува ИНСУЛИН ама истиот е неделотворен „неквалитетен“. Најчесто поради повеќе причини, меѓу кои и зачестените замастувања на црниот дроб и посебно панкреасот и неговата „мрзливост“ како орган, доаѓа до ситуација или на недоволно произведување на Инсулин или пак „неквалитетен“ инсулин кој не во состојба да ја врши својата функција.

Овој вид на дијабет е целосно решлив по методите на алтернативата, независно од тоа дали се прима вештачки инсулин преку инекции или таблети. Меѓутоа и овој вид ако благовремено на се третира и не се реши како проблем, може да доведе до други заболувања на други органи како што се: заболување на бубрезите, оштетување на нервите, проблеми со очите и слепило и други проблеми и болести.

Дебелината (сувишните килограми), неправилната исхрана, исхраната без ензими, пореметениот хормонален систем, нервозите се основни причинители за Дијабетот.

3. Терапијата за лечење на дијабетот се состои од три дела и тоа:

3.1 Првиот дел: се лековитите тревки,чаевите и чајните комбинации. Овие комбинации се подигаат и се претходно припремени како готов производ. Со чајните комбинации, кој се составени од околу 50 до 70 врсти на тревки, се вршат повеќе функции во организмот и органите - се врши целосно чистење на организмот како целина и скоро сите органи во абдомен, посебно црниот дроб, слезината и панкреасот, ХОРМОНАЛНО се средува организмот, се чисти крвта од примеси, се зајакнува лимфниот систем и одбраната на организмот, се ослободува организмот од холестеролот, целулитот, отровите и штените материи и сл. Комбинациите ги составува треварот на основа на дијагноза и посебно крвната слика, ензимските и деградациони продукти на крвта и мокрачата, а истите се спремаат и пијат по Упатсвата и декларациите.

3.2. ИСХРАНА - се зема вегетаријанска исхрана или пак системот на строги пости, види прилог исхрана.

3.2.2. Вториот дел: е Режим на исхрана кој е работен по теориите на Бројс, Гинтер,Зараи и Миндел али прилагоден на наше поднебје и услови. Преку него се исправува метаболизмот, природниот БИОРИТАМ и се внесува повеќе „жива храна“ овоштие и зеленило а се избегнува „мртва храна-варена-пржена“ која е полна со отрови и нема ниту еден ензим, затоа што истите се ништата на температура од 50 степени целзиусови.

3.3. Третиот дел: е Психолошкиот фактор во кој се препорачува да се избегнуваат нервозите, стресовите и сл.

САМО ЗАЕДНИЧКОТО ДЕЛУВАЊЕ НА ТРИТЕ ФАКТОРИ ДАВА ЦЕЛОСНИ И ТРАЈНИ РЕЗУЛТАТИ

Дома не смее да се чува НАФТАЛИН, ТУСТ, ТОСТ, да не се спие со главата кон запад.

ДИЈАБЕТИЧАРИ КОИ ПРИМААТ *ИНСУЛИН*

Првите 7 дена се зема и терапијата со чаевите и исхраната и одредениот инсулин.

Шестиот ден се кине 2 едници, седмиот две единици и осмиот ден две единици а чаевите се земаат редовно. Следните пет -7 дена се зема инсулинот без оние 6 единици и чаевите. Потоа постапката се повторува.Три дена се кинат по две единици а 7 дена се оди со „затекнатите" единици и чаевите. Се така додека се дојде до нула инсулин. Потоа се продолжува со чаевите 14-21 ден да се стабилизираат „бета" клетките и панкреасот (главата) и да се нормализира лачењето на инсулинот.

Постојано се мери шеќерот и се договара и консултира со Треварот.

РЕЗУЛТАТИТЕ СЕ ГАРАНТИРАНИ ПОД УСЛОВ НА ДИСЦИПЛИНИРАНО ОДНЕСУВАЊЕ И ПОЧИТУВАЊЕ НА ТРИТЕ ДЕЛОВИ ОД ОВА УПАТСВО. Делумно почитување нe носи успех.

ХРАНАТА ТРЕБА ДА Е ЛЕК А ЛЕКОТ ХРАНА.

10.2. ИСХРАНА

се користи исхраната препишана од лекарите, само не се зема бело брашно, бел шеќер, сол, сувомеснато, газирани и алкохолни пијалоци, вода од чешма како и со води сметка како по општите правила за исхрана за сите крвни групи.

Исхрана

3.2. РЕЖИМ НА ИСХРАНА

Доручек од 6,00 до 10,00 часот (Прва варијанта)

До 10 часот не се јаде основно јадење ниту пак леб. До 10 часот може да се јаде било кое овоштие и зеленччук или салата али без леб.

1. Три пати на ден пред јадење по 5 таблети пивски квасец
2.Една таблета ХРОМ до 100 микрограма -
3.Два пати на ден по една таблета Магнезиум
4. Витамун Е-(токоферол) до 500 милигр.

За доручек се препорачува зеленчук без леб(50 до 70 грама), карфиол, свежа зелка, домат, брокула , пашканат, банана, магдонос и било кое друго овоштие и зеленило. Салатите задолжително се зачинуваат со ЦИМЕТ, истиот да се користи барем до 15-20 грама дневно)

РУЧЕК за ручек може да се јаде, пшенични или било кои други пахулјици со јогурт, ориз, компир, махунарки, Боранија, грашак , леќа , соја вита, пченкарно брашно, морска риба и црни лебоови.

Салатата се јаде 20 минути пред јадење, Јадењата не се мешаат се земаат поединечно а не гарнирани (пример само грашак и леб), може да се јаде на секој 3 сати. Овоштието секогаш се зема 20 минути пред јадење а никако после јадење. Се готви исклучиво со маслиново масло и крупна сол.

ВЕЧЕРА се вечера најкасно до 20.00 сатот, се јаде или варена пшеница, или малку сирење со леб или кисело млеко.

РЕЖИМ НА ИСХРАНА - 7 - 14 - 21 ден- 7, 14, 21 - 42 ДЕНА (Втора Варијанта)

Доручек како на првата варијанта

Ручек се јаде само жива храна (овоштие и зеленчук без леб) и овошни сокови од цедено овоштие без додатоци на шеќер конзерванси и сл. без никаква варена или пржена храна.

Вечера - овоштие и зеленчук. Се зачинуваат со маслиново масло, крупна сол и домашен вински оцет

Надвор од оваа листа не смее ништо друго да се јаде и да се пие. Да не се мешаат јадењата, да се земаат поединечно. Овоштието и зеленчукот се земаат 20 до 30 минути пред јадење а никако после јадење.

Задолжителни рецепти за изготвување додатоци

Посебен рецепт за секојдневна употреба: се купуваат 8 кесички со цимет. Се ставаат во сад, се става едно лажиче маргарин (кафено) и едно лажиче вода (кафено) се прави смеса и се прават мали топчиња. Се зема пред јадење по три топчиња

3.2.1. Многу корисно кај потешките болести да се користи козјо млеко - 1 литар козјо млеко се вари со два лимона, измиени и пресечени на пола, заедно со млекото. Откако ќе се излади, лимоните се стегаат во млекото, и млекото се става низ газа да се процеде. Се пие на гладно барем 3 пати на ден по 150-200 милилитра на гладно. Се користи бела ротква - репа, или како салата или како сок.

Се користи и Бројсовиот сок -3 пати по 150 милилитра на гладно.

Кои Чаеви се земаат и како

10.1. КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И НАКОЈ НАЧИН

10.1.1. Чај ЗА МОКРЕЊЕ (бубрези) 3 супени лажици се попаруваат со 1,5 литар вода, се остава да отстои 3 сати, се процедува и се пие преку цел ден место вода.

10.1.2. Чај за дијабет - 2 супени лажици се попаруваат со 1 литер врела вода, да отстои 2 сати се процедува и се пие 5 пати по 200 мл.

10.1.3. Чај 3/1 - една супена лажица се попарува со 0,5 литри врела вода, да отстои 2 сати се процедува и се пие на гладно 5 пати по 100 мл.

10.1.4. Преспанска горчица - се пие на гладно 3 пати по едно капаче од шишето.

. 3.2 ЧАЕВИ ЗА ЛЕКУВАЊЕ НА ЦРНОДРОБНИ И ЖОЛЧНИ БОЛЕСТИ, СЛЕЗИНКА И ПАНКРЕАС, ДИЈАБЕТ 1 и ДИЈАБЕТ 2

3.1.1 Болести-воспаленија-акутни хронични талози-песок -камен, ехинокок, замастувања, холестерол, триглецериди, некроза, вируси, жолтици, хепатити А, Б , Ц, високи бели рубини, високи трансаминази (АЛТ, АСТ, АЛКП, амилази, липази, цироза алкохолна, црна жолтица (пожолтеност на кожата и очите, асцити (вода во стомак) метастатски промени пост оперативни зафати и хемо - терапии, ту и слично, дијабет - шеќерна болест.

, дијабет -1, и дијабет 2.

3.1.2 КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

3.1.3. Чај за мокрење - 3 супени лажици со 1,5 литар ладна вода се става во сад да зоврие, се покрива со капак и се остава да излади 2 сата, се процедува и се пие место вода во текот на денот.

3.1.4. Чај за црнодробни болести - 1 супена лажица од чајот се попарува со 1 литар врела вода се остава да отстои 3 сата се процедува и се пие 5 пати на ден по 200 милилитри , на празен стомак.

3.1.5. Чај број 3/1 - 1 кафено лажиче се вари со 200 милитри вода (да зоврие) се остава да излади 30 минути и се пие на празен стомак, 3 пати на ден.

3.1.6. Преспанска горчица – чемер - се пие 3 пати по едно кафено лажиче на празен стомак.

3.1.7. Медовина се зема 2 пати на ден по две кафени лажички на празен стомак.

3.1.8. Силимарин (или природен –Марианум силибум или апчиња - силимарин).

Терапијаата трае најмалку 42 дена, а по потреба се зема се до конечно решавање на проблемот. На 42 дена се прават контроли на крвната слика, хепатограм, со цел да се следи оздравувањето.

Кај хепатити А, Б, Ц лечењето трае подолго време, кај случаеви кои се само „позитивни“ а ензимите и трансаминазите се мирни.

Намалувањето на ИНСУЛИНОТ оди по програмата дадена во прилогот(види прилог)

10.3. ДИЈАБЕТИЧАРИ КОИ ПРИМААТ *ИНСУЛИН*

Првите 7 дена се зема и терапијата со чаевите и исхраната и одредениот инсулин.

Шестиот ден се кине 2 едници, седмиот две единици и осмиот ден две единици а чаевите се земаат редовно. Следните пет -7 дена се зема инсулинот без оние 6 единици и чаевите. Потоа постапката се повторува.Три дена се кинат по две единици а 7 дена се оди со „затекнатите” единици и чаевите. Се така додека се дојде до нула инсулин. Потоа се продолжува со чаевите 14-21 ден да се стабилизираат „бета” клетките и панкреасот (главата) и да се нормализира лачењето на инсулинот.

Постојано се мери шеќерот и се договара и консултира со Треварот.

Целта на овие правила оние што имаат потреба самостојно да си ги решаваат проблемите, а секогаш е дозволена консултација со треварот.

web stats