Добредојдовте

на овие страници ги имате сите потребни информации за лекување на заболувања

УПАТСТВО ЗА СТОМАЧНИ ЗАБОЛУВАЊА

1.БОЛЕСТИ НА УСТАТА

 - СТОМАТИТИС - воспаление на слузницата наустата, воспаленија на устата, кои најчесто се јавуваат од расипани заби а може да биде воспалителен (воспаление без рани) (автозен со болни рани и меурчина)
- гангренски - како тешко заболување кое го продупчува и образот на лицето
· ГИНГИВИТИС - е воспаление на непцата (десни) а може да биде - хипертрофичен со отоци на непцата.
· некротичен каде непцата се отечени крварат, зголемено лачење на плунка, и е заразно, преносливо а неможе да се голта храната.
· ГАБИЧНИ ИНФЕКЦИИ - габичните инфекции најчесто се предизвикани од „КАНДИДАТА“ со воспалителни процеси, каде усната е бела како млеко од габичните колонии.
· АНГИНА - е воспаление на крајниците, со гнојни форми и гнојни кеси, предизвикана од разни бактерии и е прилично болна и тешко се голта храната.
· НЕПРИЈАТЕН ЗДИВ ОД УСТАТА - е појава или болест која е предизвикана од некој проблем или болест на органита за варење.

2. БОЛЕСТИ НА ХРАНОПРОВОДОТ

Болестите на хранопроводот се манифестирани преку болно и отежнато голтање а како причини се: стеснувањето на хранопроводот, атрофија, полипи, последиците од ангина, дифтерија, шарлах, заушки, туберколоза и слично.
· ВОСПАЛЕНИЕ НА ХРАНОПРОВОДОТ - се добива како последица на инфекции од устата, грлото и гркланот.

3.БОЛЕСТИ НА ЖЕЛУДНИКОТ

Најчести болести на желудникот се: гастритис, чир, зголемено или намалено лачење на желудечна киселина.
·Тумор и рак на желудникот.
· ГАСТРИТИС, КАТАР НА ЖЕЛУДНИК - е воспалителен процес на желудечната слузница најчесто пропратена со зголемено лачење на киселина. Може да биде акутен и хроничен.
Хроничниот гастритис претставува воспаление на слузокожата на желудникот кое се манифестра со нарушување на физиолошката регенерација, атрофија на епителот, пореметена функција на жлездите, со нарушување на работата на мускулатурата на желудникот и лачењето на локалните хормони.
· ЧИР НА ЖЕЛУДНИКОТ - е оштетување на слузокожата на желудникот, кое се јавува како рана, вдлабочена во желудечниот зид. Чирот може да биде „женски“ кога е оштетен и некој капилар и е пропратено со чести крварења и „машки“ кога не крвави. Може да биде акутен и хроничен.
Чир на желудникот и чир на дванаесетпалочно црево
Чир на желудникот и чир на дванаесетпалачно црево се хронични болести кои се појавуваат циклично и рецидивираат. Рецидив се јавува како резултат на нарушување помеѓу секрецијата на киселина и заштитните можности на организмот. Чир е болеста која е многу распространета. Во индустриски развиените држави од чир се болни 6-10% од возрасното население.
· ЗГОЛЕМЕНО ЛАЧЕЊЕ НА ЖЕЛУДЕЧНА КИСЕЛИНА - е болест кога лачењето на желудечната киселина е зголемено од нормалното а е предизвикано од повеќе причини.Често пати нервозата е основен проблем и причинител.
За решавање на проблеми со чир на желудник, дванаесетпалачно се зема тинктура која го решава проблемот за 7 – 14 дена.
ОД ХРАНАТА ШТО ЈА ЈАДЕМЕ САМО ЕДНА ЧЕТВРТИНА КОРИСТИ ОРГАНИЗМОТ, ДРУГОТО Е ЗА ЛЕКАРИТЕ

4.БОЛЕСТИ НА ДВАНАЕСЕТ ПАЛАЧНОТО ЦРЕВО

најчести заболувања се:
· воспаленијата и
· Чир на дванаесетпалачнотo црево,
Слични се на заболувањата и симтомите од заболувањата на желудникот.

5. БОЛЕСТИ НА ТЕНКОТО ЦРЕВО

· ВОСПАЛЕНИЕ НА ТЕНКОТО ЦРЕВО - оваа болест се јавува како акутна или хронична.
· АКУТНОТО воспаление настанува од инфективни причинители – микроорганизми, бактерии и габи. Се чувствува силна болка, грчеви, проливи, кркорења во цревата, нагон за повраќање, високи температури иопшта исцрпеност и малаксалост на организмот.
· ХРОНИЧНО воспаление е последица на неизлеченот акутно заболување, долготрајна употреба на „тешки“ лекарства, алергии, заболувања на црниот дроб, пропратено е со чести проливи или запек, со многу гасови и непријатен мирис на изметот.
· КРОНОВА БОЛЕСТ е хронично воспалителен процес на тенкото црево, се карактеризира со стеснување на тенкото црево поради воспаленијата, се јавуваат многу ранички, чиреви на зидот на цревото (улцерации) што меѓу себе се оделени со здрав зид, понекогаш се јавуваат и анални ФИСУРИ, се чувствува повремени или трајни болки пропратени со многу столици (до 40 дневно), лажни нагони за во WC, во столицата има многу слуз, често и крв и кашасти состојки. Се губи доста во тежина се слабее брзо и слично.

6. БОЛЕСТИ НА ДЕБЕЛОТО ЦРЕВО

Најчести заболувања на дебелото црево се акутното и хронично воспаление, многу се слични со симптомите кај тенкото црево.
· ПОЛИПИ на дебелото црево,
· ТУМОР и РАК на дебелото црево се сметаат за прилично тешки заболувања , чие лечење е прилично сложено и тешко.
Симптомите се слични како кај тенкото црево.
7. Во оваа група спаѓаат и заболувањата на Црниот дроб и Жолчжниот меур, Слезината и Панкреасот кој се разработуваат со посебни упатсва.
8.ДРУГИ БОЛЕСТИ
· НЕРВОЗЕН СТОМАК е појава, дури и болест која се јавува кај „невротични“ луѓе во состојба на стресови и трајни нервози, симптомите се - често подригнување, тежина во стомакот, подуеност, нагон за повракање, грчеви, ладни и влажни раце, бледо лице, забрзана срцева работа, нервозни личности, избувливи и слично.

· ИЗЛИВИ И ПОВРАЌАЊЕ КРВ е последица на пукнат чир, проширени вени во стомакот, тешки форми на гастрит и слично.
· ПРОЛИВИ зачестени течни столици, со слуз, напати крв, се последица на претходните заболувања на стомачниот систем
· ЗАПЕК 
е отежнато изабавено исфрлање на сува столица(со денови или недели)причините се разни и тешки стомачни болести, нередовна и неправилна исхрана, диспепсија и тромост на цревата, проследени се со главоболки,, мигренозни состојби, грчеви во стомакот, општа слабост , малаксалост, неволност и слично.
· ХЕМОРОИДИ-ШУЛЈЕВИ –МАЈАСОЛ се проширени ВЕНИ на делот на излезното црево и анусот. Може да се внатрешни или надворешни кога се испаднати од Анусот. Се должи на вродена слабост на венскиот системили забавена циркулација на крвта поради разни причини ,,алкохолизам, неправилна или нередовна исхрана, разни стомачни заболувања или заболувања на Црнодробниот систем и слично“.
· ЦРЕВНИ ПАРАЗИТИнајчести заболувања се ПАНТЛИЧАРАТА И ЦРЕВНИТЕ ГЛИСТИ, пантличарата е од повеке видови, свинска, говедска, кучешка, може да порасне и до 10 метри. се манифестира со неодредени болки, чешање на анусот ,,повраќање и алергиски симтоми и слично.
БОЛЕСТИ НА ЖЕЛУДЕЧНО, ЦРЕВНИТЕ ОРГАНИ
Болести - диспепсија, тромост, недобро варење, воспаленија, гастритис, Чир на желудник и дванаесетпалачно црево, запек, дијареи, акутен и хроничен колитис, улцерации, улцерозен колитис, полипи, нодули, аденоцарциноми, тумор на дебело црево и др.                                  

КОИ ЧАЕВИ СЕ ЗЕМААТ И КАКО

Чај за црнодробни заболувања

Чај 3/1

Преспанска Горчица

Медовина

5.1.3 Чај за црнодробни болести

- 1 супена лажица од чајот се попарува со 1 литар жешка вода и се остава да отстои 2 часа, се пие на празен желудник, 5 пати по 200 милилитри.

Види повеќе за Чај за црнодробни заболувања

5.1.4 Чај број 3/1

 – едно кафено лажиче се попарува со 150 милитри жешка вода се остава да олади 30 минути се процедува и се пие 2 пати на ден на гладно.

Види повеќе за Хепато Микс Чај број 3/1

 

5.1.5 Преспанска горчица -

 Се пие 5 пати на ден по 10 милитри на гладно.

види повеќе информации за Тинктура , Преспанска Горчица

5.1.6 Медовина

– се зема 3 пати на ден по едно кафено лажиче на гладно.

Види повеќе информации заМедовина

5.1.7 ИСХРАНА

- се користи вегетаријанска исхрана - види прилог.

Кај улцерозен колитис, акутен и хроничен колитис, аденокарциноми, проливи задолжително се користи

1. Бројсов сок

 

- се зема 300 грама цвекло, 300 грама морков, китка магдонос, корен или китка лисја од пашканат, 2-3 лимона, 500 грама јаболка. Сето тоа се меле на машина за месо мелење, се полива со 3 литри вода, стои 6 часа се процедува и се пие.

 - пшенична каша, 2 пати на ден по 100 милилитри.

Сирутка од козјо млеко

Сирутка од козјо млеко 5 пати по 100 милитри , кисело млеко, а од јадењето може да се јаде само компир, ориз , бројсовиот сок до 300 милитри тиква, варени моркови.

За состав на козја сирутка види повеќе на следниот линк козја сирутка

Терапиите трајат најмалку до 42 дена а по потреба се до целосно решавање на проблемот.

Чир на желудник и дванаесет палачно црево

- Преспанска горчица
- Чај Хепато Микс 
Чај Хепато Микс 3/1

Од Исхрана задолжително да се внимава на исхрана по крвните групи,

да се избегнува кисело, солено, луто, мрсна храна, бел леб, бели пецива односно да се внимава на забранета храна види повеќе во исхрана.

 

ЖЕЛУДЕЧНО ЦРЕВНИ ЗАБОЛУВАЊА

- диспесии, тромос, гастритис, воспаленија;

- чир на желудник и дванаесетпалачното црево успешно се решава во целост од 7 до 21 ден;

-дијареи, запек, акутен и хроничен колитис, улцерации;

-полипи, тумор и малигни болести на дебелото црево;

Со овој начин и пристап за решавање на определени заболувања нема рецидив на болеста. овој начин доколку сте дисциплинирани многу е мала веројатноста истите заболувања повторно да бидат ваш проблем каков што е случајот со „операциите на бубрежни каменчиња“ кој после извесно време повторно се присутни во вашиот бубрег. После третиот ден од примен на чаевите и придржување до правилата не постојат болки предизвикани од заболувањата.
Во зависност од заболувањето може да бидат во комбинациите внесени и:

- Преспанска Горчица
- Чај Хепато Микс
- Хепато Микс 3/1
Хепато Микс 4/1
Хепато Микс 5/1
- Медовина
- Еликсир

За Крвна група А,Б, АБ задолжително се зема и Еликсир

РЕЖИМ на исхрана,

 соодветен на дијагнозата и болеста, работен на основа на долгогодишното искуство, како по теориите на Карпер, Гинтер, Бројс, Зараи, Дајмонт и други светски имиња али прилагоден на нашиот менталитет, навиките, поднебјето, микроклиматските услови и поврзаноста на човекот со местото во кое живее и опстојува и производите во околината. Со исхраната се постигнува - исправување на биоритамот, метаболичката рамнотежа, внесување и до 70% дневно животно течности преку овоштието и зеленчукот, правилно јадење и права храна исправен и навремен - катаболизам и метаболизам, детоксикација на органите и организмот, јакнење на одбраната, крвниот, хормоналниот и лимфниот систем.

ДНЕВНАТА ИСХРАНА БАРЕМ 7О ДО 8О% ТРЕБА ДА Е ОВОШТИЕ И ЗЕЛЕНЧУК

За решавање на проблеми со чир на желудник, дванаесетпалачно се зема тинктура (Преспанска Горчица) која ефикасно го решава проблемот за 7 – 14 дена. се пие три пати на ден по една супена лажица пред јадење.
Терапијата трае најмалку 21 ден, попотреба до 42 дена.

САМО СО ЗАЕДНИЧКО ДЕЛУВАЊЕ И СООДЕЈСТВО НА СИТЕ ОВИЕ ФАКТОРИ И СОРАБОТКАТА СО БОЛНИОТ И НЕГОВОТО ДИСЦИПЛИНИРАНО ОДНЕСУВАЊЕ МОЖЕ ДА СЕ РЕШАТ ПРОБЛЕМИТЕ НА БОЛЕСТА

РЕЖИМ НА ИСХРАНА И ОДНЕСУВАЊЕ - 7 - 14 - 21 - 42 дена

ПРВА ВАРИЈАНТА ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ДЕЛ

ДОРУЧЕК

од 6.00 до 10.00 сатот

1. една таблета Селен - една таблета Железо - една таблета Магнезиум

2. 100 грама јогурт 

3 три супени лажици маслиново масло(ладно цедено), измешано со сок од 4 лимона и една две супени лажици тече течен мед

4. 200 до 300 грама БРОЈСОВ сок и до 10,00 сатот се зема било кое овоштие или зеленчук али без леб
5. може да се користи и сок од домати(кечап домашен али без конзерванси)

РУЧЕК

од 10,00 сатот до 18,00 сатот
За ручек, првин се јаде салата (основата да е од свежа зелка), зачинета со повеке маслиново масло, малку крупна сол и јаболков оцет (салатата се зема 20 минути пред да се руча). После може и треба да се јаде повеќе пати а најмалку, на секој 2 сата да се јаде по нешто, за да се празни поначесто жолчниот сок и да се чистат, џигерот и слезената. За јадење може да се јаде од следниве ра боти - компир - ориз - махунарки - соја - лека - грашок
Морска риба - кисело млеко, јогурт, палента - пченкарно брашно и црни диететски лебови.
Јадењата се готват со малку запршка, маслиново масло(се става повеќе) малку сол. Јадењата не смее да се гарнираат. Се јаде само леб и кромпир, по два сата леб и ориз - по два сата - леб и раби и.т.н.
НАДВОР ОД ОВАА ЛИСТА НЕ СМЕЕ ДА СЕ ЈАДЕ И ПИЕ ДРУГО НИШТО (штом не е напишано во листата не може да се јаде).

ВЕЧЕРА

 од 18,00 сатот до 20,00 сатот
Се вечера или леб и кисело млеко и ли варена пшеница
ПОСЛЕ Ручекот или пред него се зема рецептот под број 3 а исто така или пред или после вечерата
БРОЈСОВИОТ СОК и ЧАЕВИТЕ СЕ ЗЕМААТ ПРЕКУ ЦЕЛ ДЕН, пред или после јадењата према упатсвото

РЕЖИМ НА ИСХРАНА - 7 - 14 - 21 - 42 дена -

ВТОРА ВАРИЈАНТА

ДОРУЧЕК

од 6,00 до 11,00 сатот (исто како прва варијанта)РУЧЕК

од 10,00 до 18,00 сатот се јаде на секој два сати али јадења спремени без масло (зејтин) - компир, грашак Боранија, - ориз, - зеленчук со црни лебови и слично
Тоа се прави 5 дена а сабота и недела се јаде со зејтин (ПОСТЕЊЕ)
При постењето Рецептот под број 3 од Прва варијанта се зема задолжителноВЕЧЕРА

- се зема варена пшеница или пченка конзервирана.

Дома во алиштата и стварите НЕ СМЕЕ ДА СЕ ДРЖИ - Нафталин - туст - тост - поради неговите штетни патогени зрачења. Да не се спие со главата на западна страна поради Космичката енергија.


БРОЈСОВ СОК

се прави на следниот начин+се зема 5оо грама свежо цвекло, 3оо грама морков, се чисти се меле на машина за месо мелење а не на соковник, се става во поголем лонец, во него се ставааат 3 китки исецкан свеж магдонос и две китки целер-лист,се става пола килограм течен мед и сето се залива со 8 литра ладна вода, по можност изворска. Се остава да стои 6 сати се цеди и се собира во стаклени бели шишина. Се чува во фрижидер се пие од 700 до 1 литар на ден , место вода , преку цел ден
Исто така се пијат и ЧАЕВИТЕ, што се добиваат од Треварот согласно Упатсвата.
ОД ОНА ШТО ГО ЈАДЕ ЧОВЕК САМО ЕДНА ЧЕТВРТИНА СЕ КОРИСТИ ЗА ОРГАНИЗМОТ, ДРУГИТЕ ТРИ ЧЕТВРТИНИ СЕ ЗА ЛЕКАРИТЕ ХРАНАТА ТРЕБА ДА Е ЛЕК, ЛЕКОТ ХРАНА
КОЈ И ДА Е ТАТКО НА БОЛЕСТА МАЈКАТА Е СЕКОГАШ ЛОШАТА ИСХРАНА. 
ЗАБЕЛЕШКА согласно се применуваат и упатствата по однос на исхраната во зависност од крвната група.

ОПШТО ЗА ТЕРАПИЈА

ТЕРАПИЈАТА е превентивна, заштитна и исцелителна што значи со нејзинот започнување се избегнуваат болките, нападите, дејствата на истата се благоисцелителни, не се силни и јаки, заради што нејзината примена е подолготрајна. Кај одредени болести лечењето може да трае и повеќе месеци (камен, Ту, Ца, цисти и слично) но истото е нештетно, нествара навики и нема +нус+ појави со ниедно лекарство. Единствено што смета е долготрајното пиење на чаевите, но кога ке се земе во предвид дека со тоа се добиваат трајни решенија е сепак исплатливо.
По завршување на Терапијата од 42 дена се прават вообичаени и контроли (крвна слика, ехо, ренгентски нативни снимки) и штом се констатира и од лекарска страна дека резултатот е добар се прекинува Терапијата и се даваат совети за натамошно однесување за догледно време за да не дојде до рецидив, односно повторување на заболувањето.
По методите на лечење со оваа Терапија, истата не се коси нити се спротивставува со лечењето од страна на современата медицина, така да може истовремено да се користат и лекарствата од лекарите а да се спроведува и ова терапија.
Пожелно е при спроведување на терапијата да се нагласува сопствената - интуиција - односно да се наслушнува организмот што му треба и што треба да се прави и по сопствена иницијатива да се презема она што бара организмот, умот или душата, односно треба самиот на себе да сте си лекар.

 е решавањето на проблемот на психолошкиот фактор - душата, преку почести и директни контакти со човекот третман на човекот како човек а не како предмет на кој мора да му се стави на знаење дека телото е составено од три работи - тело - ум - душа, во кои мора да се води сметка и за Надежта, Љубовта и Верата, и со делување, заедничко на сите три работи може да се постигнат саканите ефекти и да се реши проблемот на болеста и тоа како трајно решение.Преспанската Горчица можете да ја најдете на сите места посочени на оваа страница .

web stats