Добредојдовте

на овие страници ги имате сите потребни информации за лекување на заболувања

ЖЕНСКИ ПОЛОВИ БОЛЕСТИ УПАТСТВО

6. БОЛЕСТИ НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ (јајници, јајцеводи, матка, дојка)
За лечење на болестите на Женските полови органи со помош на Методите на Алтернативната Медицина - чаеви -чајни мешавини и Режими на исхрана.
Болестите на женските полови органи се прилично разнолични и обемни.
БОЛЕСТИ НА ЖЕНСКИТЕ ПОЛОВИ ОРГАНИ
Посебно Упатство за лекување и припрема

- нарушувања на менструалните циклуси, 
воспаленија на вагината, 
- воспаленија на јајниците и јајцеводите 
- стерилитетот 
- болести на дојката 
- климактериумот како појава и болест

НАЧИН НА ЛЕКУВАЊЕ
Прв Дел 
Болести Јајнјци, Матка, Јајцеводи  Терапија
Кои чаеви се земаат и како 
Припрема
Втор Дел ИСХРАНА
Трет Дел 
Кои чаеви се земаат и начин
Забранета ХРАНА 
МОЖЕ ДА СЕ ЈАДЕ 
Цисти, поличистични јајници ХПВ ВИРУС

АЛТЕРНАТИВНАТА МЕДИЦИНА како превентивна терапија икако терапија со која се решаваат проблемите и заболувањата го препорачува следниот систем кој низ искуствените сознанија се менувал но остануваат три клучни работи : ВТОРИОТ ДЕЛ Е ИСХРАНА, и  ТРЕТИОТ ДЕЛ -  е делот без кој неможе да се замисли решавање на проблемите а тоа е делот на ДУШАТА, посебно женската душа, психата, потсвеста, внатрешноста, за кое мора да се води строго сметка и да се почитува како посебен дел. Тоа е однос на почитување на човекот како човек ,посебно жената, а не однос како кон предмет Мора да се почитуваат емоциите, чувствата, изразено со нежност, разбирање за проблемите и слично. Психолошкиот фактор особено е битен кај потешките заболувања. Зошто? Најчесто поради сознанието дека некои заболувања се нерешливи се губи во целост и волјата и надежта дека може да се подобрат работите со чаеви и слично, а медицинското решение не дава некои резултати. Поради сето тоа се запаѓа во депресија, убеденост дека проблемите се нерешливи и слично. За секое заболување постои лек и начини на решавање само треба да се истрае и да се најде вистинското решение.
САМО заедничкото делување И ПОЧИТУВАЊЕ НА СИТЕ ТРИ ДЕЛА ДАВА ЕФЕКТИ. ХРАНАТА ТРЕБА ДА Е ЛЕК ЛЕКОТ ХРАНА ОД ОНА ШТО ГО ЈАДЕМЕ САМО ЕДНА ЧЕТВРТИНА КОРИСТИ ОРГАНИЗМОТ ДРУГОТО Е ЗА ЛЕКАРИТЕ

Чај за женски болести ФЕМИ МИКС

 - 3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литри врела вода се остава да отстои 3 сати се процедува и се пие преку цел ден место вода. Дневно треба да се испива од 1,5 до 3 литра.

Чај број 3/1 ХЕПАТО МИКС 3/1

 една супена лажица се попарува со 0,5 литра врела вода се остава да отстои 2 сати се процедува и се пие 5 пати по 100 милилитри, на гладно.


Преспанска горчица

 - се пие 5 пати по едно кафено лажиче на гладно.

Медовина

 се зема 5 пати по едно кафе лажиче на гладно.


КОРИСНО

- е да се зема дополнително чај од невен или ајдучка трева (една супена лажица се попарува со 200 мл врела вода).
Подмивање се врши со (одвар) - чај жолт кантартион или од ајдучка трева. Вагинално се става кантарионово масло.

ЦИСТИ НА ЈАЈНИЦИ, ПОЛИЦИСТИЧНОСТ, ХПВ ВИРУС(хуманпапиломавирус - ниско или високоризичен)

- ЦИН -1 (ДИСПЛАЗИЈА, КАЛЦИФИКАТИ), ЦИН – 2 (раничка на грличот или дното на матката) ЦИН -3 (ту – ца ) – МИОМ (НА МАТКА), ту - МАМАЕ, МАСТОЦИТОЗИ, ФИБРОАДЕНОМИ

Спаѓаат во групата на потешки заболувања, директно поврани со имунитетот на организмот и хормонални пореметувања, кои треба сериозно да се сватат, затоа што нивното нелечење носи тешки последици.

7.1. КОИ ЧАЕВИ ТРЕБА ДА СЕ ЗЕМААТ И НА КОЈ НАЧИН

7.1.1. Чај за женски болести -3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се покрива, и да одстои 3 сати. Се пие преку цел ден наместо вода.
7.1.2. Чај број 3/1 -1 супена лажица се попарува со 0,7 литра врела вода. Се покрива, и да одстои 3 сата. Се процедува и се пие 7 пати по 100 мл на гладно.
7.1.3. Преспанска горчица – се зема на гладно 5 пати по едно капаче од шишето.
7.1.4. Медовина се зема 5 пати на ден по едно кафено лажиче на гладно.
7.1.5. Сирутка од козјо млеко – се зема 3 пати по 100 мл на гладно.
7.1.6. Бројсов сок –се зема 3 пати по 100мл. на гладно.

http://www.rozakanina.bizland.com/Products/Femi-Miks.pngВреметраењето на прием на овој дел е најмалку 14 а најповеке 42 или 60 денови, во кое време стои можноста за целосно решавање на проблемот. Во комплетот има најразлични дејства и компоненти меѓу кои се диуретичните, антибактериски, антисептични, антидепресивни , антитусивни, антиканцерогени својства, холагогни, холеритични, стомахитични и други својства и дејства кои може и треба да се комбинират на основа на претпоставена или доставена лекарска дијагноза.

3.1 воспалителни процеси, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, кандида, клепсиела и други болнички бактерии) бело прање, цисти на јајници, полицистичност, нередовни и неуредни менструации, болни и продолжени менструации, хормонални пореметувања, ХПВ вирус (ниско и високо ризичен) ЦИН 1, ЦИН 2, почетна фаза на ЦИН-3, дисплазии и калцифицирања, пред и пост климаксни тегоби, миоми,Ту - мамае на дојка, мастоцитози и сл. проблеми , неможност за бременост и слично.

Чај за женски болести - ФЕМИ - МИКС

ФЕМИ-МИКС, Женски болести, цин 1, цин 2, ешерихија коли, кандида, бело прање, инфекции

За својства и состав види повеќе на ФЕМИ-МИКС

Се ПРИПРЕМА НА СЛЕДНИОТ НАЧИН:

3 супени лажици од чајот се попаруваат со 1,5 литар врела вода, се покрива садот со капак и се остава да отстои најмалку 3 часа. Се процедува и се пие преку цел ден наместо вода. Дневно треба да се испие од 1,5 до 3 литра. Кај проблеми со бактерии, каде се работи за високи бројки (ешерихија неколку милиони) денвно се пие од чајот и до 4 литра .)

Чај број 3/1, ХЕПАТО МИКС

една супена лажица се попарува со 0,5 литра вода се остава покриено да отстои 1 час, се процедува и се пие 5 пати на ден по 100 милилитри на празен стомак.Женски заболувања, менструација, бактерии, габички, бело прање, инфекции
за својства и состав види повеќе на ХЕПАТО МИКС 3/1

Преспанска горчица -

се зема на празен стомак 4 пати по 10 милилитри.

Медовина

се зема 2 пати на ден по 2 кафени лажички на гладно.

Корисно е дополнително да се зема 2 до 3 пати на ден, чај од невен или ајдучка трева (2 кафени лажички се попаруваат со 100) милитри жешка вода.


НАРУШУВАЊА НА МЕНСТРУАЛНИОТ ЦИКЛУС -


- Менструацијата е внатрешна промена во јајниците и матката, чија видлива страна е месечното крварење. Менструацијата трае од 3 до 5 денови и се повторува на 28 денови, што се смета за редовна и нормална менструација, и како единствено НОРМАЛНО крварење на половите органи. При менструацијата нормално е да се изгуби од 50 до 100 мл.крв. Првата менструација се јавува од 12 годишна до 14 годишна возраст а се нарекува - МЕНАХРА, Ако се појави пред 12 години е „рана менахра“ а ако се појави по 14 години е д „доцна менахра“. Најдоцна што може да се појави е до 18 години. Последната менструација е измегу 45 до 50 година. и се вика „МЕНОПАУЗА“ односно тој период е наречен „КЛИМАКС“ а самиот престанок на менструацијата е менопауза. Менструациите може да бидат РЕТКИ , кога се јавуваат по 31 ден, И ЧЕСТИ кога се јавуваат во период пократок од 24 денови. Менструациите исто така може да бидат „СИЛНИ“ со зголемено губење на крв и често пропратени со болки и „СЛАБИ“ со малку крв и неболни. Појавата кога измеѓу менструациите се јавуваат неправилни крварења се вика „МЕТРОРАГИЈА“ и се смета за крварење кое нема врска со ментруацијата и асоцира на одредени заболувања и болести. Во одредени случаи доаѓа до „изостанок“ на менструација (каснење) и се вика „АМЕНОРЕА“ и асоцира на одредени проблеми и болести на половите органи, често пати и поврзано со стресни ситуации и нервози а се смета дека не е нормално.

ВОСПАЛЕНИЈА НА ЈАНИЦИТЕ И ЈАЈЦЕВОДИТЕ -


воспаленијата на јајцеводите и јајниците најчесто се бактерриолошки инфективни процеси од кои се заваќаат и јајниците и јајцеводите. Се јавува најчесто после абортуси, по родувања, менструацијата, настинки, проблеми со органите на мокрачниот систем и слично. Може да биде АКУТНО И ХРОНИЧНО. Кај акутното воспаление се чувствува болка во пределот на јајниците, треска, температуре, а трае неколку денови ако тоа не се реши преминува во Хронично заболување. Кај ова заболување често отсуствува температурата али е забележливо на лицето на жената. Воспаленијата често пати може да се пренесат и на мокрачниот систем (уретри, бубрези) и да направат поголеми проблеми.


- Цистит -

Нерешавањето на воспаленијата често пати може да се база за други потешки заболувања како што се ЦИСТИ, ТУМОРИ, ПОЛИПИ и други потешки заболувања.
ЦИСТИТЕ на јајниците и јајцеводите се честа појава и болест на овие органи.Тоа се творевини чија течност е заразна и чија големина може да се мери со сантиметри (должина и ширина) и килограми(тежина).

ВОСПАЛЕНИЕ НА ВАГИНАТА

- воспаленијата на матката се воспалителните процеси на СЛУЗНИЦАТА на матката и ткивото под неа , а причинители се најчесто - бактериите, вируси, габи и слично. Најчесто тоа доаѓа како резултат на нарушување на одбрамбениот механизам и „базичноста“ на средината на матката, која станува „кисела“ а како Последица на менструацијата, абортуси, раѓања, неодржување хигиена, употреба на антибиотици и други болести (шеќер) Туѓи тела, контрацепции , често менување на „партнери“. Најчести знаци се „чешливоста“, смрдлив исцедок, „белите прања“ Печење, болки, температура и слично. Често пати оваа е основа и за други болести потешки како што се: воспаленија на околните ткива, ранички (фиброми) превртена или искривена матка, полипи, туморозни состојби и малигни болести.

СТЕРИЛИТЕТ

 е неможност поради повеќе причини да се забремени, мегу кои најчесто е „нарушувањето на овулацијата“, непрооднос на јајцеводите, неквалитетни јајцеви клетки, хормонски и хромозомски проблеми, прележани тешки болести, полови болести, алкохолизам, цирози, шеќерна болест и слично.


БОЛЕСТИ НА ДОЈКАТА

- најчести се воспаление на млечните жлезди - МАСТИТИС - пропратено со болка, црвенило треска, температури и слично.


ПОВРЕДА НА БРАДАВИЦАТА

се добива најчесто при доењето, проследено со крварење, болка, НЕДОВОЛНО ЛАЧЕЊЕ НА МЛЕКО, е најчесто последица на маститисот, стресови.ГАЛАКТОРЕА

 појава на самотечење на млеко, која може да биде предизвикано од други болести, стресови и слично

КЛИМАКТЕРИУМ

е преодниот период во животот на жената кога се гаси активноста на јајниците и престанува
Појавата на менструацијата (МЕНОПАУЗА) Се јавува измеѓу 40 и 50 - та година од животот, често пати проследен со многу проблеми и болести. Се манифестира со појава на црвенило на лицето, вратот и градите, чувство на топлина, потење, несоница, главоболки, замор, слаба концентрација, депресија, остеопорози, исхемии, тромбози, нервози и слично. Основниот белег при климаксот е гаснење на функцијата на лачењето на јајниците на хормоните кои се задолжени за одбраната на организмот. Тоа се 4 поважни хормони меѓу кои и ЕСТРОГЕНОТ и прогестеронот чије нелачење е поврзано со повеќе видови на болести што се јавуваат во овој период. Нелачењето на овие хормони често доведува до:намалена дебелина на матката и нејзината слузница, сув и тенок епител на вагината и смалена циркулација на крв во тој дел, губење на цврстината и еластичноста на градите, промени во смисла на мастоцитози, грутки, пигментацијата, брадавиците, намалена густина и опаѓање на косата, зголемување на масните наслаги (дебелеење) артериосклерози, можност од инфаркти и изливи, жолто бледа боја, појава на брчки и млитавост, зголемена длакавост на места каде не треба, ,губење на женственоста, незаинтерисараност за секс, болки, жештини и слично.

Симптомите се изразени преку зачестени јадежи (прутитус) на вулвата, зачестени крварења, бели прања со зачестени бактерии, болни и непријатни сексуални односи, ранички на грлото или дното на матката, зачестени мокрења Тахикардии, аритмии, замастувања на црниот дроб, камења во жолчката и слично. Често пати за да се прикријаат или непризнаат природните процеси се избират погрешни чекори - прељуби, менување на партнерите, земање на јаки антидепресиви, алкохолизам и други настрани и непожелни работи. Поради стравот често пати се применуваат и погрешни методи на решавање на проблемите со што се доведува во уште полоши состојби и проблеми.
6.1. Воспалителни процеси, нередовни и неуредни менструации, бело прање, бактериолошки проблеми (ешерихија коли, клепсиела, кандида и други бактерии) пост и предклимаксни тегоби.


Спаѓаат во групата на вообичаени проблеми кои се позачестени постојано присутни кај женскиот свет, се сметаат како болести кои спаѓаат во лесни заболувања кои прават нервози а често пати се поврзани со стресни ситуации, нервози, лесно преносливи, врзани со намалување на имунитетот и кои бараат секојдневно хигиенско одржување.

                        ИСХРАНА

 – се користи исклучиво вегетаријанска исхрана - види прилог.

Корисно е

 повеќе пати дневно да се јадат салати од сезонски карактер, посебно се користи зелка, брокула, карфиол, цвекло, кромид и кисело млеко.

Терапиите трајат најмалку 42 дена ,по потреба до целосно решавање на проблемот.

РЕЖИМ на исхрана,  е дел од макробиотскат исхрана, работен према Теориите на Гинтер, Карпер, Зараи, Бројс и други светски научници,прилагоден на наши услови и нсашиот менталитет и од Производи кои ги има во ова поднебје а кој низ праксата се докажа како најсоответен, поради поврзаноста на човекот со поднебјето во кое престојува и живее и неговата нераскинлива врска и поврзаност.


Со исхраната се решаваат следните проблеми:

 се исправува природно-телесниот циклус (биоритамот) (апсорпција, асимилација и елиминација) - се воспоставува метаболичката рамнотежа, (да се потроши она што се јаде), да се внесува жива храна во организмот до 70% (овоштие и зеленчук), избор на права храна и начин на правилно јадење, навремена детоксикација и отсранување на отровите штетните материи од организмот, почитување на природните принципи и основните закони на природата, чистење на организмот, органите, крвните садови од наслаги, холестерол и маснотии. средување на лимфниот, крвниот и хормоналниот систем преку исхраната, целосно чистење на цел организам и секој орган посебно.

- млеко и сирења, бело брашно,шекер,густи и газирани сокови, ајвари, лутенки, мајонези, павлаки, кечап, меса и месни производи, јајца, банана, портокал и сл.

- козјо сирење, кисело кравјо млеко, ржен леб, боранија, грашак, леќа, печурки, зеленчук се од овоштие.

Посебно корисно

- е да се зема дневно повеке пати сезонски салати, посебно зелка, брокула, карфиол, домати и сл.

Лечењето трае најмалку 28 дена (од менструација до менструација ) или 42 дена а се продолжува по потреба до целосно решавање на проблемот.

7.2. ИСХРАНА

ЗАБРАНЕТО Е ДА СЕ ЈАДЕ

- МЕСО И МЕСНИ ПРОИЗВОДИ,МЛЕКО И МЛЕЧНИ ПРОИЗВОДИ, ајвар, кисело , пресолено, павлаки, мајонези, маргарини, бело брашно, шеќер. сокови, газирано и сл.

- Може да се јаде

-кисело млеко, ржен леб, боранија, грашак, леќа, ориз, компир, зеленчук и овоштие, печурки

ЗАДОЛЖИТЕЛНО СЕ ЗЕМА

сезонски салати, посебно зелка, брокула, кромид, праз, лук.

Одмивања се вршат со кантарион или ајдучка трева (чаеви) или кантарион масло.

На дојката при мастоцитози, Ту, се ставаат облози 3 - 4 пати на ден од 3 белки од живо јајце измиксирано со супена лажица кисело млеко (се става на секакви евентуални отоци).

Терапиите трајат најмалку 42 дена, по потреба се продолжува. Задолжителни се редовни, лекарски контроли.

Вакви терапии се прават и пост - оперативни зафати, хемо-терапии и зрачења.

Терапијата трае 15 дена , а чаевите се допиваат додека ги има.
За исхраната по однос на делот во дозволено проверете повеќе на Исхрана по крвни групи.

ЗАДОЛЖИТЕЛЕН ДЕЛ

1. Бројсов сок

- се зема 300 грама цвекло, 300 грама морков, китка магдонос, корен или китка лисја од пашканат, 2-3 лимона, 500 грама јаболка. Сето тоа се меле на машина за месо мелење, се полива со 3 литри вода, стои 6 часа се процедува и се пие.

ПРВА ВАРИЈАНТА.

На горенаведениот начин се припрема бројсовиот сок поради следните причини:
- со горенаведениот начин нитратите од цвеклото кои ствараат гадење по континуирана употреба од две три недели а кои ствараат гадење остануваат во неисцедениот дел а чистиот сок исцеден го дава истиот ефект во зголемување на бројот на крвни зрнца.
 Со наведениот начин се постигнуваат до милион крвни зрнца неделно кои подобрувања можат да се проверат од крвната слика. Овој начин се користи во сите терапии и е задолжителен дел во дневната исхрана. Го подобрува имунитетот и серумското железо.

1.2. Бројсов сок -

ВТОРА ВАРИЈАНТА

 се зема 300 грама цвекло, 300 грама морков, китка магдонос, корен или китка лисја од пашканат, 2-3 лимона, 500 грама јаболка. Сето тоа се меле на соковник, а добиениот сок се разредува со чиста флаширана вода (сооднос (1 единица сок, плус 2 единици чиста флаширана вода. Се пие 2-3 пати на ден по 150 до 200 милитри на празен желудник. Го подобрува имунитетот и серумското железо. ВТОРА ВАРИЈАНТА. По првата недела од приемот на бројсовиот сок со оваа варијанта се преминува на претходната варијанта за припрема на Бројсов Сок.

3. МАЈОНЕЗ ОД ЛУК

300 грама козјо сирење, една киска магдонос, 100 грама излупен лук, 50 грама орев 100 грама ладно цедено маслиново масло. Сето тоа се блендира или миксира. Се користи како намаз за јадење, се користи за уредна и редовна столица, има јаки антибактериски и антисептички својства.


4. Едно живо јајце  (домашно) се миксира со сто грама јогурт, се пие нагладно - за имунитет. Се користи за анемичност, слаб имунитет.


5. Маслиново ладно цедено масло  1 супен лажица се меша со сок од 1 исцеден лимон .

Овие посебни рецепти може да ги користи секој болен и здрав човек по сопствена оценка или по препорака од треварот.

 

 

web stats